Finalisti odpovedajú na otázky.
Otázky:
- Prečo ste sa stali hotelierom?
- Aký by mal byť podľa vás ideálny hotelier?
- Vaša profesionálna cesta smerovala vždy k tomuto povolaniu?
Jiří Kotulán – NH BRATISLAVA GATE ONE
- Protože tuto práci miluji. Měl jsem veliké štěstí, že jsem se na škole a v zaměstnání setkal se skvělými lidmi, kteří pro mě byli učiteli a vzory. Ukázali mi, že se dá hotelnictví dělat zodpovědně a poctivě. Proto jsem se rozhodl, že bych rád pokračoval v jejich stopách a svoje nabité zkušenosti předával dál. Touto cestou bych jim chtěl poděkovat.
- Hoteliér musí být hlavně skvělým hostitelem, odpovědným managerem, leaderem a v neposlední řadě i dobrým kamarádem. Nesmí postrádat notnou dávku empatie a „selského rozumu“. Nesmí se bát rozhodovat a brát na sebe tíhu odpovědnosti za celý hotel a zaměstnance. Vždy hledá cestu jak to udělat lépe.
- ANO
Jaroslav Kubaľa z Hotela FIS Jasná
- Od malička som zbožňoval spoločnosť, kontakt s ľuďmi, kvalitu vo všeobecnosti, zábavu a život ako taký. Vždy som rád robil radosť ľuďom a tešilo ma najmä keď som hneď videl pozitívny efekt mojich aktivít. Na druhej strane ma vždy bavilo varenie, kontakt s kuchyňou a dobré víno😊. A povolanie hotelier v sebe spája všetky tieto atribúty, čo mi umožňuje, aby som bol v práci šťastný.
- Je to jednoduché. Musí to byť empatický, disciplinovaný, pracovitý, tolerantný, vnútorne motivovaný, odvážny, sebaistý, mierne bláznivý, spontánny, komunikatívny, optimistický a život milujúci človek. …😊
- V podstate som vždy inklinoval k cestovnému ruchu, či už to boli brigády popri škole, alebo neskôr práca v cestovnej kancelárii, a následne už len v hoteloch.
Tiago Viganó z Hotela Elizabeth v Trenčíne
- Myslím, že z rovnakého dôvodu ako množstvo mojich kolegov, ktorí pôsobia v tejto brandži. Mal som 17 rokov, bavilo ma cestovanie, spoznávanie nových krajín a kultúr, a to som si asocioval s turizmom a cestovným ruchom ako takým. Hotel a hotelierstvo bola teda pre mňa logická voľba, nevedel som si predstaviť pracovať v inom odvetví. Vtedy som ešte netušil čo všetko táto práca obnáša, ale nadšenie bolo silné, takže som sa vybral na túto cestu…
- Neexistuje presná definícia ani pravidlo kto je ideálny hotelier. Na prvom mieste ho musí práca baviť a napĺňať. Práca v HORECA biznise je náročná, ale zároveň aj krásna. Človek sa pre ňu musí narodiť. To hlavné je robiť to rád, srdcom a s vášňou pre tento biznis, pre zákazníka. Ideálne je, ak hotelier pozná veľmi dobre dané odvetvie, prejde si rôznymi pozíciami v hoteli, aby vedel čo obnášajú. Zároveň musí vedieť dobre komunikovať, byť organizovaný a vedieť odolávať stresu. Dennodenné monitorovanie spokojnosti zákazníka je pre mňa kľúčové k zabezpečeniu kvality.
- Myslím, že áno. Ako som spomenul v úvode, nevedel som si sám seba predstaviť na pozícii ako právnik či fyzik. Prešiel som si viacerými pozíciami v hoteli. Nie vždy to bolo ideálne, ale dnes sa na to pozerám inak a som vďačný za každý okamih, ktorý mi práca v hotelierstve priniesla.